hradecek

Hrádeček je malá ves s několika domy, ležící v lesích pod zříceninou hradu Břečtejn (nebo také Silberštejn), cca 6 kilometrů severozápadně od Trutnov, základní sídelní jednotka a také katastrální území obce Vlčice.

Vsí prochází silnice z Vlčic do Mladých Buků, ke golfovému hřišti a turistická značená cesta. Při dolní serpentině silnice roste památný strom Třešeň na Hrádečku (50°35´8" s. š., 15°49´42" v. d.). Celé okolí Hrádečku bylo prohlášeno Přírodním parkem Hrádeček.

Chalupa Václava Havla
Václav Havel koupil statek pana Kulhánka čp. 221 poté, co mu Andrej Krob sdělil, že tento objekt sousedící s jeho chalupou je volný. V roce 1967 tak statek získal za čtrnáct tisíc korun. V době normalizace sloužila jako místo, kam se dramatik uchýlil do vnitřního exilu z Prahy. Na Hrádečku byl literárně činný a konaly se v něm kulturní události, např. v roce 1977 zde byl uspořádán Třetí festival druhé kultury, tedy českéhoundergroundu.
O tomto místě napsal Havel divadelní hru Prase aneb Václav Havel's Hunt for a Pig, popisující těžkosti, které zažívá člověk z města na vesnici. Hlavní postavou je František Vondráček, jenž žil v Horních Vlčicích (cca 2 km) a zemřel v zimě roku 2009. Václav Havel zde také zemřel, dne 18. prosince 2011.